Under sommaren är stämningen allmänt lätt och ledig. Detsamma gäller sommarkläderna. Äntligen får man bära tunna och svalkande kläder och när sommarnätterna uppgår till tropisk värme behöver man ens inte ta på sig något extra varmt.

Sommarkläderna ser lite olika ut från år till år. Men det är främst mönster, färger och material som varierar. För män är det vanligt med linneskjortor och shorts som går över knäna. Shortsen får gärna ha rejäla fickor så att man smidigt kan bära med sig både nycklar och plånbok. Det kvinnliga modet varierar mer, men den senaste tiden har det varit populärt med svala långklänningar med tjusiga mönster.

Annars är en klassisk kjol och linne en variant som alltid tycks vara aktuell. Det här är mode som passar män och kvinnor både på stranden och på stan. Men när det gäller sol och bad så är det ett speciellt mode avsett för stranden som gäller. Kvinnor ska helst bära bikini inspirerad från 60-takets badmode. Det är rikligt med både färger och mönster som gäller samt hög midja.

Men strandmodet tillåter även mer sportiga moderna bikinis, och sedan finns det den futuristiska kollektionen med metallicatyger i guld och silver gäller. För män gäller både sparsamt och icke-sparsamt tighta badshorts med hög midja. De långa badshortsen tycks dock bli kvar på ständerna under 2014. De får dessutom gärna innehålla mycket mönster.

Det är dessutom omåttligt populärt med solhatt för båda könen nu för tiden. Det är både praktiskt och elegant. De kvinnor som bär 60-talsinspirerad bikini bör gärna komplettera med en snygg solhatt för att verkligen sätta pricken över i.