När man har en tillställning eller är bjuden till en tillställning förekommer ofta klädkoder. Ibland kan det stå med bara för att informera att alla får komma klädd hur de vill, men många gånger finns det speciella koder man använder för att informera om klädseln. Här är vad de två vanligaste betyder för både damer och herrar.

Kavaj

Klädkoden kavaj betyder för män att det är valfritt att antingen bära kostym eller en blazer med skjorta. Det är också helt okej att byta ut slipsen mot fluga. Färgen på kostymen är ganska valfri.

För damerna är det också ganska öppet. Klänningen, kjol eller till och med byxor med top är alla möjliga val vid denna klädkod.

Mörk kostym

Står det mörk kostym på inbjudan har man klivit upp ett steg i formalitet. Nu är det specifikt en mörk kostym som gäller för männen. Detta betyder mörkblå, mörkgrå eller svart. Det är dock fullt acceptabelt att kostymen har något diskreta ränder. Till kostymen är det vit skjorta och svarta skor som gäller. Slips eller fluga är dock upp till var och en.

För damerna brukar man här tala om mörk kostymklänning, men knälång kjol och en eventuell jacka fungerar också bra. Inga riktiga krav ställs på skor men många bär gärna högklackat vid denna klädkod.