Slipsen är ju en ständigt aktuell accessoar för män, men det är nog ingen överdrift att säga att vi inte ser flugan lika ofta. Och även om var och en naturligtvis får göra som de vill, kan man ju fråga sig när det faktiskt lämpar sig att lämna slipsen kvar i garderoben och plocka fram flugan istället. Nu är det dags att lösa detta mysterium.

Det första man kan prata om är klädkoder. Detta är något vi oftast stöter på när det vankas bröllop och då är vi ju vana att se termer som ”mörk kostym” eller ”kavaj”. I dessa fall kan flugälskare utan att oroa sig välja flugan istället för slipsen; rent formellt sett är flugan helt och hållet jämställd med slipsen när det kommer till dessa klädkoder. Men precis som med slipsen, när det kommer till mer formella tillställningar, är det de sobert färgade och mönstrade flugorna som är att föredra framför de mer extravaganta. Och i regel är det bäst att undvika de helt svarta eller vita flugorna då man endast bör bära dessa till smoking eller frack. Sedan är det så klart snyggast att använda en sådan man knyter själv.

Slipsen är ju kanske mer acceptabel till vardags, så som på jobbet. Det är inte att säga att flugan inte kan fungera, men det kan vara svårare att fånga samma känsla. Detta blir ju dock till flugans fördel när det kommer till festligheter då slipsen just oftare förknippas med arbete och mer formella tillställningar. En färgglad och häftig fluga kan då lätt sätt bra ton under mindre formella tillställningar.

Allt som allt kan man faktiskt många gånger byta ut slipsen mot en fluga om man så vill. Det gäller bara att vara lite mer eftertänksam om valet så man väljer något som verkligen passar tillfället.