Som bärare av skägg är det mycket viktigt att man tar väl hand om det. Utan daglig skötsel blir skägget gärna både torrt, buskigt och bångstyrigt. I denna artikeln går vi därför igenom de tre viktigaste hjälpmedlen när det kommer till skäggvård.

Skäggolja

Om man håller på att odla ett längre skägg så är det viktigaste man kan göra att regelbundet olja in det, förslagsvis efter varje dusch. Skäggolja innehåller naturliga oljor som återfuktar både skägget och huden. De kan även innehålla vitaminer, mineraler och eteriska oljor som luktar gott och gör skägget mer hälsosamt.

Balsam eller skäggvax

Om man känner att man behöver mer kontroll över sitt skägg och tämja olydiga skäggstrån så är skäggvax eller skäggbalsam det rätta valet. Skäggbalsam är en mjukare variant av skäggvax som förutom vax även innehåller även oljor och andra fetter som vårdar skägget. Behöver man än mer kontroll över sitt skägg så är skäggvax det rätta valet. Det är betydligt styvare och gör att skägget enklare kan hålla formen efter man borstat det.

Trimma skägget

Att trimma skägget bör göras först då man har låtit det växa några månader. På så sätt kan man se hur skägget växer och vilken stil som kan passa. När man trimmar sitt skägg för första gången så kan det vara bra att ta hjälp av ett proffs. De vet hur man bör lägga käklinjen och hur skägget skall formas. När det väl är gjort så kan man betydligt enklare sköta den vardagliga skötseln själv.