Väskan är en av våra nutida favoritaccessoarer och samtidigt en pryl med en lång historia.

Vi har alltid behövt väskor av en eller annan art. På 1600-talet var det till exempel inte ovanligt att bära en tygpåse som innehöll värdesaker och väldoftande örter innanför kläderna.

Gammal väska

Denna version fungerade både som förvaring och som deodorant. Därefter blev resväskan den vanligaste typen av väska – rejäla varianter som tålde att surras fast bakpå först hästdragna vagnar och sedan bilar. Handväskan blev dock mode – och då främst för kvinnor – först på 1800-talet, enligt en artikel i Svenska Dagbladet Precis som allt annat mode har handväskans design reflekterat tidsandan och synen på kvinnorna.

På 1930-talet kom axelremsväskan, då det blev allt vanligare att kvinnor cyklade eller ägnade sig åt andra aktiviteter som krävde fria händer. Under 1950-talets sockersöta hemmafruår gjorde den lilla handhållna väskan comeback. Exklusiva designerväskor har dock bara varit ett fenomen sedan 80-talet. Då blev väskan en statussymbol. Väskor i skinn har alltid haft en framträdande plats då detta material både är snyggt och hållbart. Visserligen har skinnet fått en hel del konstläder som uppföljare på grund av priset, men när det handlar om verkligt mode är det äkta skinn som gäller.

Bland de mer kända väskmärkena med äkta skinn finns bland annat det brittiska varumärket Mulberry. Dess satsning på dyra och lyxiga väskor hade stor framgång en tid, men under senare år har de fått backa lite och satsar numera på en kollektion med lägre priser. Man har genom tiderna kunnat se tydliga skiftningar i vilken trend som är mest populär och det går ofta lite fram och tillbaka. Ibland skall det vara diskreta eller mjuka färger, sedan ska det plötsligt vara raka motsatsen – glada pastellfärger.

Modet kan även sägas vara säsongsbetonat då höst och vinter ofta är en tid för lite för mörkare färger medan vår och sommar är en tid för ljusa och färggranna väskor. Dagens väskmode är inte heller helt enhetligt – det finns en mängd olika stilar för att alla ska kunna hitta något.

Den gamla doktorsväskan har fått en hel del efterföljare och detta verkar vara ett trendigt mode just nu. I dagens väskmode växlas stilar från förr med nya innovationer och om det är dyrt eller billigt verkar inte ha så stor betydelse. Huvudsaken är att ha både nytta och nöje med sin ladybag.