Skor får utstå väldigt mycket när vi använder dem. Hela vår kroppsvikt läggs på dem och vi vandrar över alla möjliga hårda och sträva ytor. Men som vi alla vet klarar ju skorna av detta också. Och med lite eftertanke och omvårdnad kan vi behålla varje par skor längre också. 

Låt skorna vila

Efter en dags användning behöver våra skor tid på sig att torka och återhämta sig. Torka bör de helst göra i rumstemperatur och det är bäst att de får göra det under en hel dag. Av denna anledning är det klokt att aldrig bära ett par skor två dagar i rad. Har skorna blivit riktigt blöta är det rekommenderat att stoppa in lite tidningspapper i dem istället för att använd elektriska skovärmare. Skorna riskerar att värmas upp för mycket och för snabbt med skovärmare.

Använd skoblock

Skor har en tendens att förlora sin form något med tiden. Detta kan bland skapa fula veck, men försvagar även skon sakta men säkert. Det bästa botemedlet för detta är ett par skoblock. Det finns bra skoblock för alla olika former och de kan ofta justeras efter storleken man har. En del material, som exempelvis cederträ, har dessutom förmågan att absorbera fukt och doftar även riktigt fräscht.

Använd skohorn

En av de värsta sakerna man kan göra med sina skor är att forcera ned foten i dem varje gång man ska ta på sig dem. Detta förstör bakkappan på skon och sänker skornas livslängden drastiskt. Ett skohorn är både ett billigt och säkert sätt att ta på sig skorna. Välj helst ett i metall och inte plast. En del plastskohorn böjer sig väldigt lätt och försvårar därför mer än de hjälper.

Impregnera skorna

Impregnering av skorna kommer att ge dem ett bra skydd mot väta. Detta kan man göra en gång i veckan, eller oftare beroende på vädret. Se bara till att impregneringssprayen är anpassad skomaterialet. Och gör detta utomhus för att inte sprayen ska hänga kvar i inomhusluften och bli inandad av någon i hushållet.