Vi människor blir mer och mer medvetna om vad det är för produkter vi handlar, vad de innehåller och varifrån de kommer. Tyvärr är det trots att vi idag tänker till, fortfarande många som inte gör det. Konsumentverket frågade 1000 ungdomar mellan 15 och 17 år om de tänkte på miljön då de handlar. Hälften svarade att de aldrig gör det, det är inte bra. Därför tänkte vi ta upp lite om miljömedvetenhet och naturliga eller ekologiska produkter inom Skönhet och Mode.

Kläder

Kläder idag massproduceras i stor mängd och det är många långa led i produktionskedjan de har genomgått innan de hamnar i våra Svenska butiker. Det är tyvärr än svårt för oss som konsument att veta hur råvaran tagits fram och hur arbetsförhållandena för arbetarna som gjort plagget haft det. Det finns dock mer och mer kläder i butikerna som är ”ekologiska”. Då vet man att de tagits fram på ett bra sätt och att det är bra råvaror utan onödiga kemikalier eller tillsatser.

Mat

RättvisemärktIdag är det ganska lätt att vara miljömedveten då man handlar mat. Många produkter idag är både ”KRAV” märkta och märkta med ”Fair trade” märket. Då vet man att det inte finns onödiga tillsatser och att arbetarna som tagit fram maten har bra förhållanden.

Ett annat bra miljömedvetet val är att handla varor som är närproducerade, gärna ekologiska. Då vet du var produkterna kommer ifrån och du vet att det inte transporterats långa sträckor. Det är också bra att dra ner på köttätandet, den ger otroligt stora utsläpp varje år som är skadlig för miljön. Ett bra tips är att införa en vegetarisk dag i veckan.

Smink och Hygien produkter

Dagens smink och hygienprodukter innehåller stora andelar kemikalier, färgämnen och tillsatser som rent ut sagt kan vara skadliga för oss. De produkter som appliceras på huden eller i håret tas upp av kroppen och kommer ut i vårt blodomlopp. Därför är det bra att vara noga med att alltid köpa ekologiska eller naturliga smink och hygienprodukter. Genom att välja bra produkter värnar du både om din egen hälsa och om miljön.

Dessa produkter gör även stor skada på vår miljö, många av dessa spolas ner i avloppen och kommer ut i våra reningsverk. Reningsverken klarar inte av att ta tillvara på alla farliga ämnen och de kommer då istället direkt ut i vår natur.

Hårfärg och toningar är en stor bov i kemikalieutsläppen. Många hårvårdsprodukter innehåller stora mängder kemikalier som ständigt spolas ut i vår natur. Visste du att hårbotten är kroppens tunnaste hud och att den släpper igenom 60 % av de produkter som sätts i håret, tänk då hur många kemikalier du dagligen får i dig.