När det vankas fina tillställningar och männen förväntas komma iförd mörk kostym, smoking eller frack, är ofta tillfället då även manschettknapparna dyker upp. Här gör vi en liten djupdykning i detta ämne och ser vad det egentligen är som gäller.

Manschettknapparnas funktion är att hålla samman de dubbelvikta manschetterna på skjortor. Detta betyder att till skillnad från många andra accessoarer som är helt och hållet dekorativa fyller faktiskt manschettknapparna en praktiskt, och mycket viktig, funktion. Men även skjortor utan dubbelvikta manschetter kan ha ett utrymme för manschettknappar invid den fasta knäppningen. Varpå de faktiskt blir rent dekorativa de också.

De flesta förknippar manschettknapparna med herrmode, vilket vi även gjorde ovan, men det finns faktiskt en del damblusar som behöver manschettknappar för att hållas samman. En del folkdräkter använder också traditionellt sett av manschettknappar.

Manschettknappar kommer i många olika utformningar och många bär knappar som speglar deras tillhörighet eller varifrån de kommer. Det är exempelvis vanligt med manschettknappar bärande släktvapen eller en symbol för det lärosäte personen har studerat vid. Andra väljer att ha manschettknappar som speglar sitt intresse. Det finns bland annat manschettknappar skapta av riktiga kretskort. Det finns alltså mycket utrymme för personligheten att skina igenom i sitt val av manschettknappar, om man så önskar.