Nu när våren står för dörren så är det många som vill ändra sitt utseende till det mer somriga och det gäller även sin make-up. Egentligen lägger man basen i en make-up på samma sätt, man varierar bara de färger man väljer. Att lägga en bra make-up är egentligen ganska lätt, bara man vet hur man ska göra. Jag tänkte ge lite tips på hur du gör en fräsch vardags make-up.

Bas/foundation och puder

Det allra första, som jag anser vara ett av de viktigaste stegen i en make-up är att ha en bra bas/foundation. Den gör så att ansiktet blir jämt i färg och det skapar en bra grund för resterande steg i din make-up. Jag brukar säga att det är detsamma som om man ska rita en teckning, den blir betydligt finare om du utgår från ett helt vitt papper än om du utgår från ett som är missfärgat. Det som är viktigt med din bas/foundation är att du valt ut en som går i ett med din hudton. Din foundation ska inte synas, det ska se naturligt ut. Är du osäker så ta hjälp av en make-up artist för att hitta rätt.

Efter du lagt basen är det bra att lägga ett puder på för att din make-up ska sitta hela dagen. Det är bra om ditt puder är transparent för att inte förändra färgen på din bas/foundation.

Ögonskugga

  • makeupDet första steget då man lägger ögonskugga är att lägga en matt, creme färgad skugga på hela ögonlocket och även under ögat. Detta är för att dina övriga skuggor ska sitta bra hela dagen.
  • Efter du lagt grunden lägger man en mellan färg, det vill säga. inte för för mörk och inte för ljus, i globen. Lättast är om du tittar framåt i spegeln och höjer ögonbrynen, då kommer du åt globlinjen bäst. Börja där globen är som djupast och sudda uppåt mot ögonbrynet. Skuggans ska aldrig gå längre ut än ögonbrynet.
  • Efter lägger du en mörk skugga på yttre delen av ögonlocket. Börja vid yttersta ögonfransarna och gå inåt. Har du små ögonlock lägger du bara cirka en tredjedel mörkt, möt sedan med en ljus skugga inifrån ögonvrån och ut. Har du större ögonlock lägger du den mörka skuggan längre in. Här är det viktigt att sudda så det blir en naturlig övergång från mörkt till ljust, inga kanter.
  • När allt är lagt är det dags för en mörk skugga längs fransarna på övre ögonlocket. Du kan antingen lägga en mörk skugga, en kajal eller en eyeliner, det är en smaksak. Lättast är om du tittar med båda ögonen, lutar huvudet något bakåt och höjer ögonbrynen. Då kommer du bra åt närmast fransarna så det inte blir ett ljust mellanrum mellan fransarna och linjen.
  • Under ögat lägger du sedan en mörk skugga, ungefär två tredjedelar in mot ögonvrån. Här är det viktigt att inte göra för skarp linje utan den ska vara mjuk, som en naturlig skugga.
  • Sist i din ögonmake-up lägger du mascara. Jag brukar lägga den två varv för att få bra fyllighet och färg. Viktigt är att dra av borsten innan du applicerar för att undvika klumpar.

Rouge

När ögonen är klara är det dags för rouge. Det applicerar du på kindbenen. Lättast är att utgå från örat och pensla mot näsvingen, stanna ungefär i ögats yttre vrå så du inte går för långt. Sudda för att få en mjuk skuggning.

Läppar

Sist har vi läpparna. Till vardags är det fräscht att applicera ett lippgloss, gärna i någon pastellfärg. Vill du ha mer markerade läppar är det bra att börja med en läpp penna och sedan gå över med ett läppstift. Då sitter det mycket bättre och du undviker att läppstiftet ”flyter ut” under dagen.

De färger som gäller nu i vår är mycket pasteller, aprikos och rosa toner. Vill du få lite effekt på din make-up kan du ta igen ditt rouge och även lägga det över globskuggan. Du får du en fin helhet utan att behöva köpa så många olika skuggor.