Klädkoder är för det mesta oskrivna regler. Alla vet att man inte går på begravning i shorts och gympadojor, och att man inte tar på sig festblåsan för att gå till jobbet en måndag. Somliga gränser är mer subtila, och inte alltid så lätta att hålla reda på.
Får man ha bruna skor till mörk kostym? Är rött okej på bröllop? Hur höga klackar kan man egentligen ha en vardag, och när blir slips för formellt? Det finns inte alltid nedskrivna regler, utan det är upp till var och en att använda sitt goda omdöme och sina erfarenheter.
I mer formella sammanhang använder man sig dock gärna av fastställda klädkoder. Vid fester och liknande sammankomster ger man ofta i inbjudan riktlinjer om vilken nivå på klädseln som rekommenderas. Därmed undviker man osäkerhet bland gästerna, som slipper oroa sig över att sticka ut. Om man använder sig av en klädkod är det viktigt att veta att olika kulturer kan ha olika klädkoder, och det gäller att välja en som är allmänt vedertagen i det land där man befinner sig.
I Sverige går skalan över vedertagna klädkoder från högtidsdräkt eller frack, som är den mest formella klädstilen, ned till kavaj, den minst formella. Högtidsdräkt och smoking, de två första stegen, är mycket strikta, med tydliga riktlinjer över färger och former. Nästa steg, mörk kostym, innebär fin kvällsklänning, byxdress, eller jacka + kjol för damer och en mörk kostym med vit skjorta för herrar. Det kompletteras med en proper slips eller fluga i siden. Lämpliga accessoarer för män kan vara svårt att hitta i fysiska butiker, men onlinebutiker som scottsberry.com har större utbud än vanliga butiker.
Kavajen är lite speciell – traditionellt innebär klädkod ”kavaj” samma sak som mörk kostym, men idag kan ”kavaj” innebära lite allt möjligt från ljusare kostym till blazer och udda byxor.