I takt med att effekterna av klimatförändringarna blir allt mer påtagliga blir allt fler medvetna om att det är nödvändigt att börja tänka på vad man har för livsstil och vad man konsumerar. Som tur är så är det faktiskt inte särskilt svårt att konsumera på ett hållbart sätt.

Idag finns det ekologiska produkter på i princip alla områden, från mat till kläder. Just ekologiska kläder ska vi titta lite närmare på här, vad det innebär och kanske framför allt var man hittar ekologiska kläder.

Ekologiska kläder är tillverkade av naturliga material fria från gifter och andra skadliga ämnen, vilket är bra både för miljön och kroppen. ”Vanliga” kläder innehåller betydligt mer kemiska ämnen än vad nog många känner till. Dessa kan bland annat göra huden irriterad, vilket inte är speciellt trevligt.

För att vara säker på att kläderna man köper verkligen är ekologiska bör man titta efter olika typer av certifieringar, som garanterar att kläderna är producerade på ett både hållbart och schysst sätt vad gäller arbetsmiljö och sociala rättigheter.

Många frågar sig nog, är inte ekologiska kläder dyrare? Jo, lite. Å andra sidan håller de oftast högre kvalitet och om bara använder kläderna lite längre så blir det faktiskt inte dyrare. En undersökning gjord i Holland visade att genomsnittsplagget används i genomsnitt 44 dagar, det borde att gå att använda betydligt längre.

Var hittar man då ekologiska kläder? Inte på alla ställen tyvärr, men det blir allt vanligare, framför allt i storstäderna. För den som inte bor i storstaden, och även för den som bor i storstaden såklart, går det att hitta en hel del butiker på nätet som säljer ekologiska kläder.